facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM Pla Sant Jordi

Vos convidam a visitar

CercadorUn patrimoni que es perd. I

plasantjordipsm | 10 Abril, 2012 20:48

Els pobles del Pla de Sant Jordi són relativament moderns. Els nuclis urbans de Sant Jordi, sa Casa Blanca i s'Aranjassa començaren a desenvolupar-se a mitjan segle XIX gràcies a la dessecació del Prat de Sant Jordi projectada per l'enginyer holandès Paul Bouvy.

Molins del Pla de Sant Jordi

 Molí de Can Mirabò (1868), arquitectura historicista neomudèjar

Sa Casa Blanca

Tot i això, hi ha vestigis de poblament a tot el Pla de Sant Jordi des de fa almenys 3.000 anys. Restes de cultura talaiòtica en tenim a Cas Quitxero, al Rafal, Can Conet, Son Ferreret, Son Oliver, Son Sunyer i més. El gran complex de Son Oms desaparegué per les obres d'ampliació de l'aeroport durant els anys 60.

Del segle XII tenim notícies d'un lloc anomenat Catins o Catí, que en àrab significa "lloc habitat", on s'hauria refugiat l'esquadra pisanocatalana comandada pel comte de Barcelona Ramon Berenguer III que efectuà, entre 1113 i 1114, una expedició de càstig contra els pirates o corsaris de la taifa de Mayurqa. Això és el que diu l'epopeia llatina anomenada Liber Maiorichinus (1115-1120).

Del segle XIII o XIV teníem l'oratori de Sant Jordi, desaparegut el 1949 per la construcció de la nova església, que era semblant a les esglésies de repoblament català, després de la conquesta de Jaume I. D'aquest oratori en resten fotos i elements escultòrics, pictòrics i mobiliaris custodiats a la parròquia i al Museu Diocesà (la trona).

Tenim possessions medievals com Son Ferrer, Son Gual, Son Oliver, es Rafal, s'Aranjassa, Son Fullana... I tenim encara molts de molins, de cada vegada en un estat més ruïnós.

Tenim moltes més coses, però, el més important és que necessitam un compromís ampli per no perdre més patrimoni. És una necessitat cultural i també econòmica que defensarem.

En aquest bloc publicarem més articles, fotos i documents sobre el nostre patrimoni. Només començam. La primera passa és conèixer les nostra riquesa cultural. Després en vendran més.

 

Detall del molí de can Mirabò

 Detall de Can Mirabò

Categoria: General, Articles d'opiniˇ, Sant Jordi, Casa Blanca, s'Aranjassa. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Amb suport per a Gravatars