facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM Pla Sant Jordi

Vos convidam a visitar

CercadorLes opinions del batle de Palma sobre llengua i seguretat

plasantjordipsm | 20 Maig, 2012 17:24

Ahir dissabte, dia 19 de maig, al Diari de Balears, llegírem les opinions de Mateo Isern sobre llengua i les seves afirmacions sobre seguretat. Avui diumenge hem pogut veure a la premsa com el president Bauzà (pronunciau la zeta fent sopes) deia que l'oposició no condemnava els actes feixistes que ha sofert darrerament. En aquest sentit, i molts d'altres, sembla que es practica una memòria molt curta.

No és el mateix una cosa (opinions sobre la llengua) que l'altra (les protestes contra Bauzà), però van lligades. Tot passa per voler-se saltar el sistema constitucional balear basat en un Estatut d'Autonomia que no respecten,  pel que fa a la llengua almenys. 

Voldríem comentar les opinions d'Isern sobre la llengua. Diu el batle de ciutat que estima el català (és ver que no utilitza aquest terme) ben igual que el castellà. Que no té "cap tipus de problema amb el mallorquí ni amb el castellà". Aleshores ens demanam, si no té cap problema d'aquesta classe, com és que ell i el seu partit en creen tants de problemes, fins i tot entre part dels seus militants?

No ens importa si ell es passa d'una llengua a l'altra segons qui tengui davant. Diu que no ho fa per "estètica", sinó de "manera automàtica". Si creu que els que defensam el català no feim el mateix quan una persona no ens entén, no sé què pensa. El que passa és que aquí hi ha trampa. I la trampa és simplement la política linguística del franquisme (i anterior també) i la política lingüística que volen imposar des del govern actual. No ens parlin de llibertat per triar quan una part de la població no té la mateixa igualtat de drets que l'altra. No jugueu brut.

Teniu dret a dir el que trobeu, res més mancaria, però essent com sou el batle de la ciutat de Mallorca, Palma des del segle XVIII,  si deis segons què, us podem fer contrari. I el que afegiu a l'esmentada entrevista, simplement, no és veritat. Deis que la gent de la vostra generació (nascut el 1959), vàreu "viure el tema de la llengua sense cap tipus de politització". Aquí, una de dues, o demostrau ignorància o tapau coses. Quines? I fa mal dir... Pot ser tengui a veure amb què el president parli de feixistes per parlar de qui protesta contra ell? Les agressions són una altra cosa que condemnam sempre, encara que no ho vulgueu admetre. 

Tothom té un passat, ideològic també. I el PP prové d'AP, i del senyor Fraga, ministre de Franco. Franquisme no era feixisme? Volem pensar que el PP ha rebutjat ja el passat franquista i que no hi té res a veure. Que el PSM tengui passat roig és més que discutible, però tot i el que pugui tenir, que és més el d'Esquerra Republicana Balear que de cap altre, el PSM i els altres partits d'esquerra fa molt que han rebutjat qualsevol tipus de veleïtat comunista de caràcter estalinista o anarquista, de caràcter totalitari o violent. En tot cas, res de feixistes, ni ara ni en el passat.

La vostra generació, que és la de molts de nosaltres, va patir la més autoritària de les polititzacions lingüístiques contra el català, el gallec i l'èuscar. Ens deien en tot moment com havíem de parlar i com era de maleducat parlar en la nostra llengua, ens deien que no arribava a llengua, només dialecte,  i ens castigaven per parlar en català, varietat palmesana o sineuera, la que fos, li diguessis mallorquí o català. I més coses. Si no ho recordau no sabem què pensar.

Finalment les afirmacions que feis sobre seguretat són d'allò més contradictòries. No us sentiu insegur però feis afirmacions agoserades sobre qui no pensa com vós. Per cert, un "mallorquí agrari", com afirmau que xerrau, parla de vós, no de vostè, per això hem acabat fent-ho. No us molesteu per això.

En tot cas, i per acabar, hem de lamentar l'exagerat i costós desplegament policial per cobrir la vostra visita d'avui a Sant Jordi. Molta de gent ha comentat que la presència policial amb efectius d'uniforme, furgons de la Policia Nacional, cotxes de la Policia Local, els ha intimidat i molestat. No havia passat mai que la màxima autoritat de Palma hagués desplegat la força d'aquesta manera davant una fira que sempre ha estat pacífica. Des d'aquest blog demanam que no torni a passar un fet semblant. I demanam, també, als nostres regidors i diputats que facin arribar la nostra protesta a Cort i al Govern.

Amb tot, no espereu, senyor batle, que no defensem la nostra llengua de la vostra politització.

Categoria: Articles d'opinió. Comentaris: (1). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

  1. 1. Llorenç  |  21-05-2012 a les 19:48

    Per a ells no polititzar la llengua vol dir que el mallorquí no es pugui treure de casa i que la llengua imperial, que no ha estat mai imposada, sigui la del carrer i la bona per fer política.

    Així, si només s'empra per fer folklore el català i es pensa que només per això serveix, els va bé. Els que l'empram i pensam que és la nostra eina per entendre'ns entre nosaltres i amb els altres som els radicals. Sant Agustí deia que un estima el seu poble no per ser poderós o gran, sinó per ser el seu.

    Idò aquests ases estimen Espanya i no Mallorca per just el contrari. L'esperit del Cid i de Pizarro els ha captivat. Ens podran vèncer, però no convèncer.

Amb suport per a Gravatars