facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM Pla Sant Jordi

Vos convidam a visitar

CercadorCarta als Reis d'Orient. Miquel Sbert i Garau, de la redacció de El Lluquet

plasantjordipsm | 04 Gener, 2013 18:19

Majestats,

"El demanar no fa preu", deien els nostres avantpassats. Per això, només unes hores abans de la vostra arribada a aquesta Mallorca, de cada dia menys nostra, us vull dir, en primer lloc, que jo voldria també tot el que les persones i les entitats que us han escrit per aquesta via santjordiera demanen.

Al cap i a la fi tots us demanam, màgics generosos, prudents i savis com sou, el mateix: justícia, pau, amor i salut.

Justícia que passa pel compliment de les lleis, però fonamentalment pel respecte actiu i compromès dels deures i de l'exercici dels drets personals i col·lectius amb l'únic límit de la col·lisió amb els drets dels altres. Justícia és distribuir amb equitat els béns i les càrregues. Justícia és solidaritat. Justícia és que els homes i les dones i els pobles puguin viure i desenvolupar-se en pau i harmonia. Justícia és que l'home no sigui un llop per a l'home. Justícia és que la llengua i la cultura d'un país no siguin malmeses per grups de pressió o, el que és pitjor, per governants electes. Justícia és que el pa i el treball no faltin a ningú. Justícia us deman com a regal per al 2013. Justícia no caritat.

Pau, voldria que féssiu néixer i créixer en el cor de les persones, dels col·lectius socials i econòmics i dels polítics que regeixen les nacions i els països. Pau, per a la gent de bona voluntat i que la bona voluntat deixàs de ser un bé escàs i es convertís en un patrimoni universal. Majestats, la pau és de justícia, per això us la deman dues vegades.

L'amor, ja ho sé reials personatges, neix en els cors i de manera imprevisible. Però, sabent això, us demanaria majestats que omplíssiu les cases d'aquest sentiment i que amaràs les nostres consciències i els esperits nostres i regís les relacions entre les persones. Amor d'enamorament apassionat i amor que és solidaritat i que eixampla els pulmons i ens facilita la respiració. Amb amor entre les persones i els pobles, senyors coronats,  la pau seria natural i la justícia més natural encara.

Salut, reis d'antany i d'ara. Salut, del cos i salut de l'esperit. Salut per als individus i salut per a les societats. Necessitam la salut com a condició per a una vida bona i plena. Per viure-la interiorment i per projectar-la envers la dels altres amb amor, amb pau i amb justícia.

Ja veieu, majestats orientals, que deman molt, però, ja ho sabeu, "el demanar no fa preu" i vosaltres sabeu bé el que ens falta, fa milers d'anys que recorreu en una sola nit tot el món sencer, després de "llegir" els somnis que brollen del cor dels infants i dels no tan infants. Coneixeu els secrets dels cors innocents i les aspiracions de la gent senzilla i bondadosa. Vosaltres, que sabíeu, com ningú, entendre el fulgor d'aquella estrella, sabeu que ens manca a cadascun, al nostre redòs santjordier, a Mallorca i a la resta de les illes, a l'estat, al món i més enllà. Això us deman, gairebé res, com aquell que diu. Bé, en definitiva: justícia, pau, amor i salut.

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Amb suport per a Gravatars