facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM Pla Sant Jordi

Vos convidam a visitar

CercadorCarta als Reis d'Orient. Josep Lendínez Gonzàlez

plasantjordipsm | 05 Gener, 2013 13:32

 
Estimades Majestats,

Tenia només vuit anys quan vaig descobrir la realitat d'aquesta història bonica, tendra i plena d'il·lusions. Record com si fos avui, la gran il·lusió que tenia que els Reis d'Orient poguessin satisfer la meva petició: una bicicleta! Tot per poder anar de l'hort de can Mosca a l'escola que hi havia damunt can Molí Nou (a s'Aranjassa) amb donya Carmen.

Però, la realitat es va imposar damunt els somnis i les il·lusions. Uns dies previs a l'arribada dels Reis d'Orient, pujant les escales que portaven a la sala de l'hort de can Mosca, on vaig viure fins devers els nou anys, vaig descobrir, diríem, la realitat. Unes taques de pintura de color verd es feien evidents a mesura que pujava els escalons cap a la sala, que estava tancada amb pany i clau.

Clar, un nin encuriosit com jo, ja podeu veure l'angoixa per saber que hi havia darrera aquella porta tancada en clau; fou terrible. Record la meva estranyensa davant el fet de veure la porta tancada, ja que normalment quasi mai hi estava. Record també, que no tenia gaire gana, menjava poc, els nirvis acumulats a la panxa em feien impossible empassar-me cap tipus d'aliment. L'espera de l'arribada dels Reis i la il·lusió de saber que la meva carta havia arribat a bon port em superava.

D’altra banda, ja m'encarregava jo de demanar a ma mare cada dia si la carta l'havien enviada al patge corresponent. Ma mare em deia: “Fill no et preocupis, els Reis són conscients de les nostres necessitats; deixa que la seva saviesa i la seva màgia facin possible fer feliços a tots els nins i nines del món. Les Majestats duran allò que puguin dur, ja que hi ha molts nins i nines al món i, per tant, ells ho han de repartir com ho considerin”.

Aquesta resposta i alhora reflexió de ma mare, provocada per les mancances reals que patíem, em va despertar encara més la meva curiositat. Jo pensava: ¿com és possible que malgrat hagi escrit la meva carta demanant una bicicleta, els Reis puguin fer una triadella de totes les peticions i siguin capaços de dur a cada nin o nina, no allò que havien demanat sinó, a criteri seu i segons les existències, el que les seves Majestats trobaven? Tot i així, a mi, em dugueren el que havia demanat, una bicicleta. Sabeu el color? Verda!

Doncs això, coneixent la seva saviesa, sabent la seva equitat, sabent la seva justícia, sabent que ells són màgics i que la seva preocupació és repartir la felicitat a tots els nins i nines del món, defensar la justícia i repartir la pau arreu del món, jo trob que no cal demanar-ho, sinó exigir-ho als que d'alguna manera són els nostres Reis Màgics d'Orient.

Hem de creure i pensar que tan mal cor no poden tenir. Hem de pensar que cap Rei pot tirar pedres damunt les teulades del seu poble i enfonsar tota la nostra història colrada a força de fona, esforç i sacrifici al llarg del temps i que, per aquest motiu, ens hem forjat com a poble. No poden provocar la desaparició de la nostra llengua, vehicle d'integració, de comunicació, de la nostra singularitat com a poble. No poden fer que l'educació s'homogeneïtzi i espanyolitzi, que el benestar social, aconseguit després del patiment i molts de sacrificis i esforços dels nostres avantpassats, se’n vagi en orris.

Deman seny, honestedat, criteri, equitat, justícia, solidaritat, humilitat... als nostres Reis Mags d'Orient.

En cas contrari, deman al poble que no confiï en les Majestats actuals i siguin valents.  Vull dir que no esperem que les Majestats duguin el regal que ells considerin, sinó aquell que cada nin o nina ha demanat i que, com integrants d'un poble honest, treballador, solidari i pacífic, ens alliberin de tanta hipocresia, de tanta vanitat i de tanta pobresa humanística.

Esper amb il·lusió que el meu somni pugui ser atorgat!

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Amb suport per a Gravatars