facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM Pla Sant Jordi

Vos convidam a visitar

CercadorUn patrimoni que es perd (V); refugis antiaeris. Per Joan Taberner i Tomeu Carrió

plasantjordipsm | 19 Maig, 2013 01:29

Com ja hem apuntat a l’article anterior, un dels elements importants del nostre patrimoni històric són els refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil. Sant Jordi en tenia molts. N’hi havia de subterranis al poble; de particulars i de col·lectius. També hi havia refugis, com a búnquers, de forma peculiar a foravila.

Avions italians entrant per la badia de Palma
Avions italians Savoia-Marchetti SM.79 de tornada d'un bombardeig a la zona republicana.
Es poden veure els vaixells de guerra al port de Palma  

Pel que fa a refugis col·lectius hem d’esmentar el del carrer de Son Tropell, a l’altura de can Dalmau, i també, potser, el de davant del cafè de Ca Sa Sencellera (entre el carrer Forners i el carrer Bauçà). De particulars n'hi havia a moltes de cases.

Fins als 60 molts d’infants hi jugaven. El de Son Fullana en concret tenia al mig del recorregut un pou amb una biga que els infants travessaven, amb el perill que suposava de no caure-hi. A la costa del Forn (carrer Cristiandat) també n’hi havia un que travessava el carrer i anava a parar al corral de la família d'es Casino. A l’actual carrer Gabriel Comas almenys n’hi havia dos. I per molts més llocs. Els refugis estaven excavats a la roca de marès i solien tenir una entrada i una sortida diferents.

Refugi domicili Sant Jordi 2
Vista de les escales d'un refugi del poble
 
Refugi Domicili Sant Jordi 3
Interior del refugi particular de Sant Jordi
 
Refugi Domicili Sant Jordi 5
Una altra foto del refugi

Els refugis de foravila eren, sobretot, a prop de l’aeroport de Son Sant Joan, lloc de més perill per la visita dels avions republicans. Així n’hi ha uns quants al voltant de sa Casa Blanca. A l’article anterior mostràrem el de can Pelat, o can Perdiu, entre Sant Jordi i sa Casa Blanca, al camí de Sant Jordi. Avui també el tornam mostrar, amb més fotos.

Refugi Can Pelat o Can Perdiu Exterior
Refugi de can Pelat o can Perdiu
 
Refugi Can Pelat porta d'entrada
Entrada del refugi
 
Refugi Can Pelat interior
Interior i coberta del refugi, amb l'altra sortida al final del corredor a mà dreta

Un altre refugi així és el de Son Reinés, a un quilòmetre aproximat de sa Casa Blanca, en el camí d'es Caixó.

Refugi Son Reinés 2
Refugi del camí d'es Caixó (sa Casa Blanca)
 
Refugi antiaeri 1937 Son Reinés 1 Camí d'es Caixó
Any 1937, data de la seva construcció, a l'entrada interior
 
Refugi Son Reinés Interior
Estat de l'interior del refugi

Els refugis de foravila no eren tan segurs. Es tracta de llocs d’horta, amb el nivell de la capa freàtica molt a prop de terra. Eren construccions exteriors molt protegides fetes de mitjans de marès. En cas que una bomba els hagués caigut damunt no haguessin servit de res. Però, si no, protegien de l’ona expansiva molt més que una casa normal.

Durant la guerra s’hagué de lamentar la mort de dos santjordiers per una bomba que caigué a l’hort de can Saupeta, entre Sant Jordi i s’Arajanssa; un home i una dona. Com que l’home en qüestió, Bernat Ramis Nadal, era republicà, els falangistes del poble encara en feren befa.

Tot aquest patrimoni necessita, primer ser reconegut, segon conservat, i tercer divulgat. Per això la nostra agrupació i el nostre grup municipal promoguérem una ruta ciclocultural pel Pla de Sant Jordi. Per això seguim demanant a l’Ajuntament de Palma i altres institucions que es posin a fer alguna cosa.

Des d’aquest blog demanam al nostres amics i conciutadans que ens facin arribar la informació que tenguin per poder fer-ne un inventari que inclogui, si potser també, fotos antigues i algun altre document que pugui existir.

Categoria: PlaStJordi. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Amb suport per a Gravatars