facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM Pla Sant Jordi

Vos convidam a visitar

CercadorLa carta als Reis d’Orient

plasantjordipsm | 04 Gener, 2014 01:21

Les cartes als Reis. L’any passat, des d’aquestes pàgines, l’Agrupació del PSM-Entesa del Pla de Sant Jordi va demanar als Reis Mags que ens fessin arribar una còpia de les cartes que vosaltres els havíeu escrit. En total se’n publicaren catorze, algunes de particulars, però  sobretot d’entitats: de sa Casa Blanca, s’Aranjassa i Sant Jordi.  Enguany no s’ha demanat el mateix perquè segurament els vostres desitjos són molt semblants al que cadascú va demanar ara ja fa un any.


La qüestió lingüística. De les catorze cartes almenys deu varen insistir en el tema de la nostra llengua. Aquest tema ha estat clau en aquestes Illes; a Mallorca en particular, durant tot l’any. Tema clau no vol dir que fos el principal, perquè per qualsevol persona la feina, la salut o l’habitatge, són primordials per a poder viure amb dignitat.

Els sentiments solidaris. En sentit genèric també es demanaven coses com: Il·lusió per als que treballen per al poble. Suport per als més necessitats. “Ulleres per mirar els altres sense prejudicis”. “Defensar el benestar social que tants de sacrificis ha duit aconseguir”. I també la solidaritat, la justícia, la pau, la distribució justa de la riquesa i dels aliments o la preservació del medi ambient. Aquesta darrera qüestió, amb crides en defensa de la “nostra terra”, tant en general com en el cas del Pla de Sant Jordi.

La mala fe n’és el tema clau. Ja heu pogut veure que la denúncia per la manca de sensibilitat i per l’excés de mala fe (això ho deim nosaltres) del govern del Partit Popular de les Illes Balears en relació a la llengua i la cultura pròpies ha estat el més destacat. El resum dels comentaris al respecte era: “que rectifiquin la política lingüística”, “que no espanyolitzin l’educació i els nostres infants”, “que no vagin contra el català”, “que no facin mal a la terra, la llengua i la cultura”, “que estimin la nostra llengua i cultura”, “que la llengua catalana, la nostra llengua, tengui el lloc que li correspon”,  “canvi radical en política lingüística”, que deixin de promoure “la desaparició de la nostra llengua, vehicle d’integració”, que els dirigents del govern balear vulguin “saber de la cultura pròpia i de la llengua que ens dignifica”, que continuï  “la il·lusió per als qui estimen la terra, la cultura i la llengua perquè no s’arronsin davant la intolerància, la mentida i la ignorància”, també  “justícia perquè la llengua i la cultura d’un país no siguin malmeses” i “que el govern balear no ataqui la llengua catalana, que la defensi i la dignifiqui”.

S’han complit els desitjos? No, de la llengua, res de res. Els Reis no han tengut influència per capgirar la situació que, de fet, ha empitjorat. El govern del PP, el de les Balears, i el d’Espanya, han fet tot el contrari. No volen admetre que el català, el gallec i l’èuscar (i l’occità, el portuguès, l’arturlleonès i l’aragonès) també són llengües espanyoles. Només volen una sola llengua espanyola i, amb subterfugis, van fent desaparèixer el català, que és la nostra. No només el volen arraconar a llengua d’estar per casa, també el volen degradar i li neguen la seva extensió geogràfica i històrica, la seva tradició i, no volen que tengui un bon futur.

Escola pública i de qualitat. També va ser una demanda important la d’una bona educació per als nostres infants i joves. Una bona educació que segur que no tenia res a veure amb el TIL a les Balears o la LOMQE (LOMCE). Un TIL fet sobretot en contra del català i una LOMQE amb el mateix sentit, amb l’obsessió de l’adoctrinament de l’esquerra i el que anomenen nacionalismes i, amb un sentit clarament mercantilista de l’educació. Dins aquesta demanda d’educació diverses cartes varen parlar d’una escola nova per a Sant Jordi.

On és el Casal de Cultura? L’aspecte cultural, relacionat amb la nostra llengua, la nostra història i el nostre patrimoni fou un altre dels punts demanats. Així com la consecució d’un casal de cultura i d’entitats que tant necessitam a Sant Jordi, fos Ca Ses Monges o l’escola si se’n fes una de nova. Tenim un teixit associatiu remarcable i no tenim el local públic adient per fer-hi les activitats de cada entitat. A associacions ja d’una certa antiguitat, se n’hi han afegit de noves com la Dractucada i els Xeremiers del Drac o la Colla del Drac que treballen per eixamplar la nostra cultura i que necessiten aquest casal d’entitats.

També hi hagué altres peticions. Les han concedit totes els Reis? Vestidors per al Club de Futbol, xarxes per a darrera de les porteries i material esportiu. Suport per pagar el local de la tercera edat. Contenidors i papereres per a sa Casa Blanca. Suport per a la Fira del Caragol. El nou disc dels Arpellots... Eren peticions als Reis i varen ser traslladades a l’Ajuntament o a les institucions pertinents, però i els resultats? Trist, sí però les tornarem a demanar, a veure si aquest any ens faran un poc més de cas

Tenim sentiment de poble. En la majoria de les cartes traspuava el sentiment de poble que tenim a les diferents localitats del Pla de Sant Jordi. Un sentiment que demana una relació diferent amb l’Ajuntament de Palma. Una autonomia municipal, com a poble, així ho demanava ben clarament l’Associació de Veïns santjordiera.

Crisi i corrupció. Un lloc destacat era el desig d’arribar al final de la crisi i també la crítica ferotge a la corrupció així com la demanda als poderosos perquè no pensin tant només en ells sinó que siguin generosos i solidaris. Una frase que és repetia: “Qui ha estat corrupte que torni el que ha robat”.

Reis Mags d'Andreu Isern
Els Reis. Andreu Isern de s'Aranjassa

No ens cansarem de demanar. La major part del que es demanà l’any passat no s’ha concedit i d’aquí que el blog de l’Agrupació del PSM-E del Pla de Sant Jordi,  torni a escriure una carta per a tots nosaltres:

  1. Que els Reis revisin tot el que hem dit i que arreglin tot el que puguin la situació. I si és cosa de polítics que no compleixen el seu deure o que no estimen la nostra terra, cultura, gent i llengua, que perdin les properes eleccions, començant per les europees d’enguany, amb una gran participació de ciutadans.

  2. Que hi hagi més democràcia i participació, solidaritat i justícia, i que els catalanoparlants tenguem els mateixos drets lingüístics que els castellanoparlants a tota Espanya.

  3. Que els catalans votin i decidesquin el futur que vulguin i que els mallorquins també es preparin per fer-ho aviat.

  4. Que s’oferesqui una alternativa viable, fora d’interessos particulars, i d’acord amb el benestar de tots, a la degradació del camp i els béns patrimonials del Pla de Sant Jordi.

  5. Que tots puguem treballar per mantenir el sentiment de poble i incrementar-lo.

Que el 2014 véngui ben carregat de coses bones! Molts d'anys!

Categoria: Articles d'opinió. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Amb suport per a Gravatars